December 12, 2024

Ghidul Festivalurilor

Platforma online de informare pentru participanții festivalurilor muzicale

Starul de Maine

REGULAMENT FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE MUZICĂ UȘOARĂ, POPULARĂ ȘI INSTRUMENTALĂ “STARUL DE MÂINE”, EDIȚIA a II-a, 29 – 31 MARTIE 2024, VATRA DORNEI

Festivalul internațional de muzică ușoară, populară și instrumentală pentru copii și tineret ,,STARUL DE MÂINE’’ este o manifestare cultural-artistică organizată de Asociația Culturală ,,GREEN-LAND BUCOVINA’’, având ca scopuri descoperirea
și introducerea în circuitul artistic a copiilor și adolescenților talentați în interpretarea instrumental-vocală a muzicii ușoare și populare, specifice vârstei lor, stimularea spiritului de competiție și corectitudine între tineri de vârste propiate, dragostea pentru artă, demonstrând astfel că municipiul Vatra Dornei are potențial cultural și că se poate înscrie cu succes pe harta orașelor cu unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică. De asemenea, este o formă de educație cu ajutorul muzicii, de dezvoltare a imaginației, a simțului artistic și a bunului gust, de cunoaștere și respectare a valorilor. Festivalul este destinat copiilor și tinerilor care posedă voci deosebite sau talent tehnico-interpretativ la un instrument şi fac eforturi pentru a-şi perfecţiona stilul, tehnica şi interpretarea vocal-instrumentală, indiferent dacă studiază sau nu în cadrul unei şcoli sau unui liceu de muzică.
Festivalul Internațional ,,STARUL DE MÂINE” este un eveniment anual care se desfășoară în 2 etape:

Faza de înscriere direct în concurs Faza finală – Concursul de interpretare live

Condiții de participare:
La festival pot participa copii și adolescenți talentați în interpretarea instrumental-vocală a muzicii ușoare și populare, pregatiți să participe la acest gen de competiție.

Concursul de intepretare va fi structurat pe următoarele secțiuni și categorii de vârste:

I. SECȚIUNE MUZICĂ INSTRUMENTALĂ

  1. MUZICĂ INSTRUMENTALĂ CULTĂ
    Categorii de vârstă:
    4 – 6 ani
    7 – 8 ani
    9 – 10 ani
    11 – 12 ani
    13 – 15 ani
    16+ ani (până la vârsta de 20 ani inclusiv)
  2. MUZICĂ POPULARĂ INSTRUMENTALĂ
    Categorii de vârstă:
    4 – 6 ani
    7 – 8 ani
    9 – 10 ani
    11 – 12 ani
    13 – 15 ani
    16+ ani (până la vârsta de 20 ani inclusiv)

II. SECȚIUNE MUZICĂ POPULARĂ VOCALĂ
Categorii de vârstă:
4 – 6 ani
7 – 8 ani
9 – 10 ani
11 – 12 ani
13 – 15 ani
16+ ani (până la vârsta de 20 ani inclusiv)

III. SECȚIUNE MUZICĂ UȘOARĂ VOCALĂ
Categorii de vârstă:
4 – 6 ani
7 – 8 ani
9 – 10 ani
11 – 12 ani
13 – 15 ani
16+ ani (până la vârsta de 20 ani inclusiv)

IV. SECȚIUNE GRUPURI – DUO (2 MEMBRI), CE VOR PUTEA INTERPRETA LA ALEGERE, FIE O PIESĂ DE MUZICĂ UȘOARĂ, FIE O PIESĂ DE MUZICĂ POPULARĂ, FĂRĂ A FI GRUPAȚI PE CATEGORII DE VÂRSTĂ.

*vârsta împlinită de concurent la data desfășurării concursului va stabili categoria din acesta va face parte, iar intrarea în concurs se va face în ordine alfabetică.
În concurs, pentru SECȚIUNEA MUZICĂ INSTRUMENTALĂ:

 MUZICĂ INSTRUMENTALĂ CULTĂ: concurenții vor executa o lucrare interpretată la unul din instrumentele folosite în muzica cultă (pian, instrumente cu coarde, instrumente de suflat, etc.) din repertoriul românesc sau universal, clasic, modern sau contemporan, integral sau părţi, pe suport negativ în format MP3, la calitate 320 kbps (în afară de pian) sau acompaniați de profesor corepetitor. Va fi asigurată o clapă pe scenă. Organizatorii nu asigură corepetiție. Secțiunea se va
susține doar dacă vor fi minim 15 concurenți înscriși.

 MUZICĂ POPULARĂ INSTRUMENTALĂ: concurenții vor interpreta pe suport negativ în format MP3, la calitate 320 kbps, o melodie de muzică populară cântată la unul din instrumentele folosite într-o orchestră populară. (vioară, acordeon, clarinet, saxofon, trompetă, nai, fluier, etc.). Va fi asigurată o clapă pe scenă.
Secțiunea se va susține doar dacă vor fi minim 15 concurenți înscriși.

Pentru SECȚIUNILE MUZICĂ POPULARĂ ȘI MUZICĂ UȘOARĂ (VOCALĂ) vor fi prezentate melodii populare tradiționale românești și melodii pop din repertoriul românesc sau internațional, pe suport negativ MP3, la calitate 320 kbps, o melodie proprie sau cunoscută din repertoriul unor artiști consacrați, preluată cu respect pentru linia melodică și text.

Toți concurenții și ceilalți deținători de drepturi vor trebui să autorizeze folosirea, reproducerea, tipărirea și publicarea numelor lor, imaginilor, a vocilor, fotografiilor și biografiilor lor în contextul promovării și difuzării. Aceasta implică şi
folosirea fotografiilor şi a oricăror alte materiale audio şi video pentru site-ul oficial al festivalului, pagina de facebook a festivalului sau a oricărui alt material produs de Asociația Culturală ,,GREEN-LAND BUCOVINA’’.

Înscrierile direct în concurs

Fiecare concurent va trimite, într-un singur mail, până în data de 18.03.2024, pe adresa de e-mail dyaofficial09@gmail.com sau pe aplicația WhatsApp la numărul de telefon 0773866502, (menționând înainte de a încărca fișierele pe WhatApp, numele concurentului, vârsta, localitatea și secțiunea), următoarele documente:
a) fișa de înscriere concurent;
b) declarație pe proprie răspundere în ceea ce privește acordul de interpretare a piesei din concurs și consimțământul pentru prelucrarea datelor personale (organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru drepturile de autor și cele conexe ale acestora, a melodiilor interpretate în concurs);
c) o copie certificat de naștere sau carte de identitate, după caz, scanată sau fotografiată clar;
d) o fotografie prim plan (jpg)
e) NEGATIVUL melodiei din concurs în format MP3, la calitate 320 kbps;
f) copia scanată sau fotografiată clar a chitanței taxei de înscriere, depusă în contul RO46BTRLRONCRT0676057401– titular cont: ASOCIAȚIA GREEN-LAND BUCOVINA, în care va fi specifiat donație și numele concurentului;
Odată expediat fișierul de înscriere, piesele din concurs NU se mai pot modifica pe parcursul înscrierilor.
Fiecare e-mail/mesaj pe WhatsApp primit, va fi verificat și confirmat în 3 zile de la primire. În cazul în care nu primiți confirmare, vă rugăm să ne contactați pe e-mail la adresa mai sus menționată sau pe numărul de telefon mai sus menționat.
PROFESORII care aleg să înscrie ei concurenții, trimit fișa de înscriere pe bază de tabel și declarația (pentru profesori) semnată, precum și toate materialele pe Whatsapp pe numărul menționat mai sus sau într-un singur fișier arhivat, prin wetransfer (www.wetransfer.com) sau alt site de download. Fiecare concurent va avea fișier redenumit cu nume, prenume, vârstă și localitate, iar arhiva va conține și foldere ordonate pe secțiuni.

Taxe de înscriere:
 în valoare de 250 lei pentru fiecare concurent de la SECȚIUNEA MUZICĂ INSTRUMENTALĂ
 în valoare de 350 lei pentru fiecare concurent de la SECȚIUNEA MUZICĂ UȘOARĂ ȘI POPULARĂ
 în valoare de 400 lei pentru doi concurenți de la SECȚIUNEA GRUPURI-DUO
 Concurenții care se înscriu la mai multe secțiuni, au reducere de 50 lei din valoarea taxei, per fiecare secțiune.
 Taxa se va achita doar prin virament bancar.

Dacă din motive neprevăzute care îl privesc, concurentul se retrage din concurs sau nu poate fi prezent la eveniment, donația de înscriere și materialele trimise NU vor mai fi restituite.

Concursul se va desfășura pe parcursul a trei zile: 29 martie, 30 martie și 31 martie 2024, după cum urmează:
 SECȚIUNEA MUZICĂ INSTRUMENTALĂ – 29 MARTIE, începând cu ora 17:00, urmând ca la finalul reprezentației tuturor concurenților să se desfășoare GALA LAUREAȚILOR și PREMIEREA.
 SECȚIUNEA MUZICĂ POPULARĂ, SECȚIUNEA GRUPURI-DUO și SECȚIUNEA MUZICĂ UȘOARĂ – 30 MARTIE-31 MARTIE, urmând ca la finalul
reprezentației tuturor concurenților să se desfășoare GALA LAUREAȚILOR și PREMIEREA.
 În funcție de numărul de concurenți înscriși, programul poate suferi modificări, iar ordinea intrării în concurs va fi afișată în timp util, aproximativ cu 5 zile înainte de eveniment pe pagina de facebook a festivalului – Festivalul Internațional Starul de Mâine!!!!
https://www.facebook.com/festivalulinternationalstaruldemaine/

JURIUL

Juriul concursului va fi compus din personalități de marcă ale muzicii instrumentale, muzicii ușoare românești și ale muzicii populare, membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, moderatori radio și profesori de muzică, cu studii în domeniu. Activitatea juriului va fi coordonată de un Președinte desemnat de organizatori, per secțiune.

JURIZARE

Criteriile de jurizare vor avea în vedere calitățiile vocale, tehnică vocală, tehnică interpretativ-instrumentală, prezență scenică, ținuta/costumul popular și perspective de a avea o carieră în domeniu. Deciziile juriului sunt inapelabile. Concurenții, părinții acestora, profesorii, nu au voie să abordeze membrii juriului. Juriul va acorda note de la 7 la 10, cu zecimale și unități (exemplu: 9,99, 8,63) pentru departajarea concurenților. Notarea concurenților se va face de către fiecare
membru al juriului pe un formular special. Membrii juriului vor semna atât propriile formulare, cât și procesul verbal întocmit după determinarea exactă a clasamentelor. În caz de egalitate la note pentru unul sau mai mulți concurenți, departajarea
acestora se va face în funcție de nota acordata de Președintele juriului pe secțiunea respectivă.

PREMII ACORDATE

Marele Trofeu ,,STARUL DE MÂINE’’, în valoare de 1200 lei, ce va fi acordat unui singur concurent , cu media cea mai mare din concurs. Pentru Marele Trofeu vor concura doar cei înscriși la SECȚIUNEA MUZICĂ POPULARĂ ȘI MUZICĂ UȘOARĂ.
La Secțiunea Muzică Instrumentală, vor fi acordate două trofee: Trofeul Muzică Instrumentală Cultă și Trofeul Muzică Populară Instrumentală, fiecare în valoare de 500 lei.
Trofeul Secțiunii Muzică Populară, în valoare de 800 lei, ce va fi acordat concurentului cu media cea mai mare, indiferent de categoria de vârstă. Dacă câștigătorul Marelui Trofeu este din această categorie, concurentul cu cea de a doua medie va fi considerat câștigător al secțiunii.
Trofeul Sectiunii Grupuri-Duo, în valoare de 600 lei, va fi acordat grupului cu cea mai mare medie, indiferent de secțiune.
Trofeul Secțiunii Muzică Ușoară, în valoare de 800 lei, ce va fi acordat concurentului cu media cea mai mare, indiferent de categoria de vârstă. Dacă câștigătorul Marelui Trofeu este din această categorie, concurentul cu cea de a doua medie va fi considerat câștigător al secțiunii.
Pentru fiecare secțiune și categorie de vârstă din concurs, vor fi acordate premii în ordinea mediilor – trofeul categoriei, locul I, locul II, locul III.

��TROFEUL CATEGORIEI – NOTA FINALĂ CEA MAI MARE DIN CADRUL CATEGORIEI!!!!
��LOCUL I – NOTA FINALĂ ÎNTRE 9,20-10!!!
��LOCUL II – NOTA FINALĂ ÎNTRE 8,20-9,19!!!
��LOCUL III – NOTA FINALĂ SUB 8,19!!!

��Toți concurenții vor primi trofee și diplome, în ordinea clasamentelor, cadouri, iar profesorii coordonatori, diplome de excelență!!!!
��Cei care vor participa la mai multe secțiuni, vor fi premiați cu trofee, diplome și cadouri, chiar dacă au primit la altă secțiune la care au participat!!!!
� Toți membrii grupului vor fi premiați individual cu trofee, diplome și cadouri!!!

Vor fi acordate și premii speciale de către sponsori/parteneri media.

DISPOZIȚII FINALE

Concurenții sunt rugați să se prezinte în ziua concursului direct în ținuta de scenă, cu cel puțin 30 minute înainte de ora estimată. Concurenții au obligația să se prezinte la premiere, în Gala Laureaților, în ținuta în care au evoluat în concurs. În
cazul neprezentării la Gala Laureaților, premiile pot fi ridicate de profesori sau alți însoțitori. Premiile nu se trimit prin poștă/curier.
Supravegherea participanților și a minorilor pe tot parcursul evenimentului intră în atribuția părințiilor, profesorilor sau a tutorilor legali. De orice incident produs în timpul evenimentului, sunt răspunzătoare persoanele mai sus menționate.
În cazul apariției unor modificări ale regulamentului, cât și alte detalii ce privesc organizarea festivalului, acestea vor fi comunicate în timp util pe pagina de facebook a concursului.
Evenimentul va fi transmis VIDEO LIVE pe pagina de facebook a partenerilor noștrii media RADIO IAȘI https://www.facebook.com/RadioIasi, pe www.radioiasi.ro
La câteva zile după terminarea festivalului, vor fi publicate pe pagina de facebook a festivalului fotografiile din timpul evoluției fiecărui concurent.
Pentru a fi la curent cu toate noutățiile și pentru a informa cât mai mulți copii talentați doritori să participe la festivalul nostru, vă invităm să dați un #like și #share la pagina oficială de facebook – Festivalul Internațional Starul de Mâine;!!!!
https://www.facebook.com/festivalulinternationalstaruldemaine/
VĂ MULȚUMIM ȘI VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG !!!!!!!

ORGANIZATOR FESTIVAL: ASOCIAȚIA CULTURALĂ ,,GREEN- LAND BUCOVINA’’
DIRECTOR FESTIVAL: prof. IOANA DIANA COSTELIUC ( DYA ), tel. 0773866502