March 15, 2025

Platforma online de informare pentru participanții festivalurilor muzicale

Armoniile Dunării

Concursul Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii “ARMONIILE DUNĂRII”
Ediţia a XII-a, Brăila, 8 aprilie 2022

De oricâte încercări şi greutăţi avem parte în viaţa noastră, trebuie să gandim şi să acţionăm mereu în aşa fel încât ea să meargă înainte, fără a uita nicio clipă de frumuseţile şi momentele de fericire pe care ni le oferă la tot pasul. În ton cu aceste lucruri, iată de ce Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” Brăila, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila şi al Primăriei Municipiului Brăila, doreşte să organizeze şi în acest an cea de-a XII-a ediţie a Concursului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii “ARMONIILE DUNĂRII”. Cu siguranţă, revenirea la normalitate pe toate planurile este şi trebuie să fie un deziderat pentru întreaga societate, cultura fiind una dintre manifestările care pot da tonul în dorinţa noastră de a reveni la vechile şi bunele obiceiuri către care tindem în această perioadă cu multe renunţări.
Aşa stând lucrurile, în măsura în care normele legale în domeniu ne vor permite, ne dorim ca în acest an să organizăm Concursul Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii “ARMONIILE DUNĂRII” cu PREZENŢĂ FIZICĂ a concurenţilor (LIVE), cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în vigoare la acel moment.
Dacă, însă, normele legale în domeniu nu ne vor permite acest lucru, din dorinţa de a da continuitate concursului nostru, vom desfăşura şi această ediţie în format ONLINE.
Evenimentul se doreşte a fi o modalitate de stimulare şi promovare a studiului muzicii uşoare în rândul tinerelor talente, precum şi de readucere în atenţia consumatorului de artă, în oricare din cele două modalităţi (fizic sau online), a celor mai valoroase creaţii muzicale din repertoriul româneasc şi internaţional.

La ediţia anterioară, organizată în anul 2021 în format online, au participat la preselecţie 189 pentru faza finală fiind selectaţi 82 de concurenţi proveniţi din: Bacău, Bârlad, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Craiova, Galaţi, Iaşi, Panciu, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Reşiţa, Satu Mare, Slobozia, Târgovişte, Târgu Jiu şi Tulcea.
Au fost premiaţi 39 de concurenţi, Marele Premiu şi Trofeul fiind câştigate de Holingher Anka-Andreea-Bryana, în vârstă de 13 ani, din Craiova, elevă a Palatului Copiilor, unde este îndrumată de domnul profesor Milosav Alin-Andrei.
La această ediţie a Concursului şi pentru a întări relaţiile de colaborare inter-ţări pot participa, în condiţiile prezentului Regulament, şi concurenţi din Republica Moldova.
Juriul este compus, şi în acest an, din personalităţi ale muzicii uşoare româneşti şi din profesori de specialitate.

Concursul este cuprins în Proiectul Managerial şi în Agenda Culturală a judeţului Brăila pe anul 2022.

REGULAMENT

Organizatori
Consiliul Judeţean Brăila
Primăria Municipiului Brăila
Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu“ Brăila

Locaţie
Sala mare a CASEI TINERETULUI Brăila / Sediul Şcolii

Parteneri media
Obiectiv – Vocea Brăilei
Infoest
Litera13
ProBraila
MD Press
Cronica de Brăila
Ştiri Brăilene
Realitatea de Brăila
Jurnalul de Brăila
Ziarul Brăila
Agerpress
Radio România Actualităţi
Radio Magic FM
Radio Dens FM
http://www.cult-ura.ro
https://ghidulfestivalurilor.com/
facebook.com/ghidulfestivalurilor/

Data
8 aprilie 2022

Obiective
• Descoperirea, lansarea şi promovarea tinerelor talente interpretative precum şi stimularea valorilor din domeniul muzicii uşoare;
• Readucerea în atenţia publicului şi concurenţilor a celor mai valoroase creaţii din domeniul muzicii uşoare;
• Stimularea schimburilor culturale.

Structura
Concursul este structurat pe patru categorii de vârstă:
• 7 – 9 ani;
• 10 – 12 ani;
• 13 – 15 ani;
• 16 – 18 ani (neîmpliniţi la data concursului).

Înscrierea / Preselecţia
La această a Concursului, pentru a întări relaţiile de colaborare inter-ţări, pot participa, în condiţiile prezentului Regulament, şi concurenţi din Republica Moldova.

În vederea preselecţiei, toţi candidaţii vor trimite până la data de 25 martie 2022, pe e mail concursuri.spabraila@yahoo.com (sau/şi prin WeTransfer – www.wetransfer.com) următoarele:
• fişa de concurs completată cu toate datele solicitate de organizatori;
• copia certificatului de naştere/copia cărţii de identitate;
• înregistrarea video cât mai recentă cu interpretarea de către concurent a unei piese de muzică uşoară (de cel mult 5 minute), care trebuie să respecte următoarele condiţii:

  • formatul înregistrării video va fi MPEG 4 (*.mp4); transmiterea fişierului în alt format va necesita conversia de către organizatori în formatul MPEG 4, caz în care aceştia nu îşi asumă răspunderea cu privire la diminuarea calităţii înregistrării;
  • înregistrarea video poate fi făcută cu telefonul mobil, tableta sau camera video;
  • se interzice prelucrarea audio a înregistrării în studio;
  • în cadrul înregistrării, ţinuta concurentului va fi decentă.
    • negativul piesei (aceeaşi precum cea prezentată la preselecţie) care va fi prezentată în concurs în format .mp3 (poate conţine voci / backing vocals).
    • adeverinţa de elev, doar în cazul în care candidatul este înscris la clasele de canto muzică uşoară din Şcolile populare de arte sau din Centrele culturale în cadrul cărora există secţii / şcoli populare de arte;
    • o fotografie „artistică” a concurentului, în format JPEG (*.jpg).

Nerespectarea condiţiilor de mai sus va avea ca efect eliminarea din concurs.

Câştigătorii Marelui Premiu şi Premiului I la ediţiile anterioare se pot înscrie în concurs doar la o categorie de vârstă superioară.

Organizatorii vor anunţa, cel târziu până la data de 31 martie 2022, modalitatea de desfăşurare a concursului – LIVE sau în format ONLINE.

Taxe
În varianta desfăşurării concursului LIVE, participare la preselecţie se va face fără taxă, ulterior concurenţii care vor fi selectaţi pentru a participa la faza finală a concursului vor achita la caseria mobilă a organizatorului o taxă de participare în valoare de 60 de lei. Sunt scutiţi de plata taxei de participare elevii de la clasele de canto muzică uşoară din Şcoala organizatoare, Şcolile populare de arte din ţară sau din Centrele culturale în cadrul cărora există secţii / şcoli populare de arte. Pentru a beneficia de scutire, elevii trebuie să trimită, alături de celelalte documente necesare înscrierii, o adeverinţă semnată de reprezentantul legal al Şcolii de arte / Centrului cultural pe care o/îl reprezintă.
În varianta desfăşurării concursului în format ONLINE, NU se percepe taxă de înscriere sau de participare la concurs.

Juriul
Juriul este alcătuit din compozitori/interpreţi, profesori de canto, personalităţi din domeniul muzicii uşoare româneşti. Preşedintele juriului este domnul Adrian Ordean, prestigios compozitor şi interpret.
Membrii juriului păstrează confidențialitatea notelor și clasamentelor rezultate din jurizare.
Membrii juriului care sunt profesori ai concurenţilor admişi sau care provin de la instituţii cu reprezentanţi în concurs nu vor juriza candidaţii respectivi, cu menţiunea că, în aceste cazuri, nota preşedintelui juriului se va dubla.

Desfăşurarea concursului
A. Etapa de preselecţie
Preselecţia va avea loc în perioada 29-30 martie 2022, pe baza înregistrărilor video transmise organizatorilor.
Rezultatul preselecţiei pentru etapa finală a concursului va fi afişat pe site-ul www.vespasianlungu.ro pe 31 martie 2022, până la ora 15.00.
În urma preselecţiei, juriul va admite în etapa finală concurenţii pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Deciziile juriului de preselecţie nu pot fi contestate.

Notarea în concurs se va face cu respectarea strictă a criteriilor de jurizare:

  • calităţi vocale, dicţie;
  • intonaţie, interpretare;
  • ţinută, expresivitate, personalitate artistică;
  • dificultatea piesei;
  • alegerea piesei adecvate vârstei concurentului.
    În caz de egalitate la puncte pentru unul sau mai mulți concurenți, departajarea acestora se va face în funcție de nota acordată de președintele juriului. Dacă acest criteriu nu este suficient, departajarea se va face prin decizia directă a Președintelui juriului.
    Deciziile juriului sunt definitive şi irevocabile, juriul având latitudinea de a nu acorda unele premii sau de a le redistribui, în funcţie de structura pe categorii de vârstă.
    B. Etapa finală

B1. În varianta desfăşurării concursului LIVE:
În urma preselecţiei, juriul va admite în etapa finală care se va desfăşura în data de 8 aprilie 2022, concurenţii pentru fiecare categorie de vârstă în parte. Deciziile juriului de preselecţie nu pot fi contestate.
Fiecare dintre concurenţii admişi în urma preselecţiei va interpreta în concurs piesa pentru care a trimis negativul şi pozitivul SAU link-ul cu înregistrarea video.
Intrarea în concurs se va face în ordine alfabetică (cu respectarea măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în vigoare la acel moment) şi va fi afişată pe site-ul www.vespasianlungu.ro,
B2. În varianta desfăşurării concursului în format ONLINE:
Rezultatele jurizării etapei finale a concursului vor fi făcute publice pe site-ul www.vespasianlungu.ro şi pe pagina de Facebook a Şcolii în data de 8 aprilie 2022, până la ora 13.00. Tot pe pagina de Facebook vor fi postate înregistrările video din concurs şi fotografiile câştigătorilor Marelui Premiu şi Premiilor I, II, şi III, pe fiecare categorie de vârstă.

Premii
Laureaţii concursului vor primi, pe categorii de vârstă, diplome şi premii în valoare totală netă de până la 7.400 lei, Marele Premiu fiind însoţit de Trofeu.
La solicitarea unor sponsori de a oferi premii, organizatorii îşi rezervă dreptul de a efectua modificări privind numărul acestora, în funcţie de valoarea notei obţinute în concurs.
În varianta desfăşurării concursului LIVE, contravaloarea premiilor se va plăti imediat după încheierea concursului.
În varianta desfăşurării concursului în format ONLINE, contravaloarea premiilor se va plăti, în termen de 30 de zile, în contul titularului, comunicat prin fişa de înscriere. Pentru operativitatea achitării premiilor, vă rugăm să completaţi integral fişa de înscriere (date de contact, date privind contul bancar, date privind instituţia reprezentată etc.).
Organizatorii oferă diplome de participare tuturor concurenţilor intraţi în concurs, după preselecţie, dar care nu vor fi premiaţi.
În varianta desfăşurării concursului în format online, trofeul concursului se va trimite gratuit la sediul instituţiei pe care o reprezintă concurentul. Diplomele se vor trimite pe email-urile de pe care s-au primit documentele de înscriere.
Câştigătorul Marelui Premiu va susţine un microrecital la ediţia imediat următoare a Concursului, la solicitarea organizatorilor; în acest caz, va beneficia de decontarea, de către organizator, a cheltuielilor de transport şi a serviciilor hoteliere, dacă este cazul.

Obligaţiile participanţilor:

  • să respecte prevederile prezentului regulament;
  • să trimită în timp util, pe e-mail, actele necesare înscrierii, înregistrarea video şi negativul a piesei pentru concurs;
  • să fie de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal furnizate prin fişa de înscriere, în scopul organizării, desfășurării și finalizării concursului la care s-a solicitat înscrierea;
  • câștigătorul Marelui Premiu va susţine, la solicitarea Organizatorului, un microrecital la ediţia imediat următoare a Concursului; în acest caz va beneficia de decontarea, de către organizator, a cheltuielilor de transport şi a celor pentru serviciile hoteliere, dacă este cazul;
  • câştigătorii Marelui Premiu şi ai Premiilor I, II, şi III pe fiecare categorie de vârstă vor fi de acord cu postarea înregistrărilor video ale melodiilor din concurs şi fotografiilor concurenţilor pe pagina de Facebook a Organizatorului.

Obligaţiile organizatorilor:

  • asigură:
     mijloacele tehnice necesare desfăşurării concursului;
     toate condiţiile pentru buna desfăşurare a concursului (premii, juriu, publicitate în presa scrisă şi online);
  • se obligă să asigure confidenţialitatea şi securitatea prelucrării datelor cu caracter personal ale candidaţilor înscrişi în scopul organizării, desfășurării și finalizării concursului la care s-a solicitat înscrierea.

Drepturile de înregistrare şi difuzare
Toate drepturile de autor prezente și conexe pentru piesele și melodiile interpretate în concurs aparțin în totalitate participanților. Organizatorul concursului (Şcoala Populară de Arte şi Meserii “Vespasian Lungu” Brăila) poate difuza și promova înregistrările video cu interpretările trimise, fără a deține orice drept de autor asupra acestora. Organizatorul este denumit difuzor și nu utilizator sau prestator în fapt al compozițiilor și interpretărilor prezentate în concurs.
Drepturile de fotografiere şi/sau de înregistrare video pentru arhiva concursului aparţin Organizatorului.

Prin completarea fişei de înscriere, concurenții şi reprezentanții legali acceptă necondiționat toate prevederile prezentului Regulament.

Regulamentul concursului şi Fişa de înscriere, în format *.pdf şi *.doc, sunt disponibile şi pe site ul www.vespasianlungu.ro.

Orice modificare a prezentului Regulament, impusă de situații independente de organizator, va fi comunicată în timp util pe site-ul www.vespasianlungu.ro.

Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele 0239/612.104, 0770/492.028 sau pe e-mail concursuri.spabraila@yahoo.com.

MANAGERUL ŞCOLII POPULARE DE ARTE „VESPASIAN LUNGU” BRĂILA
Gigi-Cristian MOROZAN