December 12, 2024

Ghidul Festivalurilor

Platforma online de informare pentru participanții festivalurilor muzicale

Muzica Pentru Toți 2020

Festivalul – Concurs de Interpretare Vocal – Instrumentală „MUZICA PENTRU TOŢI” se află la cea de a X-a ediție și este organizat de Centrul Artist pentru Artă, în parteneriat cu Colegiul de Arte Baia Mare. Festivalul este destinat elevilor care posedă voci deosebite sau talent tehnico-interpretativ la un instrument şi fac eforturi pentru a-şi perfecţiona stilul, tehnica şi interpretarea vocal-instrumentală, indiferent dacă studiază sau nu în cadrul unei şcoli sau liceu de muzică. Pot participa toţi elevii din ţară şi din străinătate care sunt preocupaţi şi pasionaţi de interpretarea vocal-instrumentală (canto clasic, muzică populară sau muzică uşoară, instrumente clasice şi instrumente populare), indiferent dacă sunt sau nu elevii unui liceu vocaţional de muzică sau a unei şcoli populare de artă (în funcţie de secţiunea la care vor să participe, pot fi elevii unei grădiniţe, şcoli generale sau a unui liceu cu un alt profil decât muzica). Scopul acestui festival-concurs este stimularea şi dezvoltarea creativităţii şi a competenţelor vocale tehnice şi interpretative; de asemenea se urmăreşte educarea elevilor în spiritul depistării, alegerii repertoriului, interpretării şi promovării valorilor autentice şi reale atât din muzica populară cât şi din muzica clasică şi cea uşoară. Festivalul – Concurs de Interpretare Vocal – Instrumentală „MUZICA PENTRU TOŢI” se va desfăşura în perioada 30, 31 mai – 1 iunie 2020 în SALA DE CONCERTE ROTARY a Colegiului de Arte – Baia Mare, judeţul Maramureş, ROMÂNIA.

1. SECȚIUNI CONCURS – – –

I. MUZICĂ VOCALĂ

Acest concurs cuprinde trei secţiuni de interpretare vocală, după cum urmează:
a) CANTO CLASIC (*învăţământ liceal)
b) CANTO POPULAR
c) CANTO MUZICĂ UŞOARĂ / POP – 3 secţiuni: Pop românesc, Pop internațional, Grupuri

CATEGORII DE VÂRSTĂ:
învăţământ preşcolar (grupa mica-mare, 3-6 ani);
învăţământ primar (clasele 0-IV, 6-10 ani);
gimnaziu (clasele V-VIII, 11-14 ani);
învăţământ liceal (clasele IX-XII, 15-19 ani);
categoria peste 19 ani
categoria grupuri vocale sau instrumentale.

II. MUZICĂ INSTRUMENTALĂ

a) INSTRUMENTE CLASICE (pian, instrumente de coarde, instrumente suflat din lemn, instrumente suflet din alamă, percuţie)
b) INSTRUMENTE POPULARE
c) GRUPURI INSTRUMENTALE POPULARE
d) MUZICĂ DE CAMERĂ

2. REPERTORII – – –

I. MUZICĂ VOCALĂ

a) CANTO CLASIC
– Arie de operă/ operetă românească sau universală.
– Lied românesc sau universal.
Notă: Repertoriul va fi executat în limba originală, cu acompaniament de pian.

b) CANTO POPULAR
la grădiniţe şi ciclul primar: – două piese de ritmuri diferite cu acompaniament orchestral (negative) din zona de provenienţă a interpretului. Optional se pot prezenta 2 strofe din doină sau baladă, în locul uneia dintre piesele cu negativ;
la gimnaziu şi la liceu: – piesă ritmată, cu acompaniament orchestral (negativ personal);
– doină sau baladă – 2 strofe – fără acompaniament.

Notă: Concurenţii din străinătate vor interpreta două strofe dintr-o lucrare populară lentă, fără acompaniament, specifică zonei de provenienţă. Fiecare participant la secţiunea canto popular va purta costum popular specific zonei de provenienţă.

ATENȚIE! Atat negativul cât şi/sau acompaniamentul vor fi asigurate de către concurenţi, care îl vor trimite pentru înscriere, dar sunt obligați să aibă și în ziua concursului o versiune a negativelor pe CD sau stick.
Indiferent de secţiune, fiecarui concurent îi este alocat timpul de 8 minute pentru interpretarea celor două piese. Concurenţii care vor depăşi timpul acordat pentru prezentarea pieselor în concurs vor fi depunctaţi.

c) CANTO MUZICĂ UŞOARĂ
la secţiunea POP ROMÂNESC – o piesă în limba română cu durata de maximum 4 minute, cu negativ sau cu acompaniament.
la secţiunea POP INTERNAŢIONAL – o piesă într-o limbă străină cu durata de maximum 4 minute, cu negativ sau cu acompaniament.
la secţiunea GRUPURI vocale sau instrumentale – o piesă proprie acestei categorii cu durata de maximum 4 minute, cu negativ sau cu acompaniament.

Notă: Atat negativul cât şi/sau acompaniamentul vor fi asigurate de către concurenţi, care îl vor trimite pentru înscriere, dar sunt obligați să aibă și în ziua concursului o versiune a negativelor pe CD sau stick.

II. MUZICĂ INSTRUMENTALĂ

a) INSTRUMENTE CLASICE (pian, instrumente de coarde, instrumente suflat din lemn, instrumente suflet din alamă, percuţie) – două piese contrastante
b) INSTRUMENTE POPULARE- două piese contrastante
c) GRUPURI INSTRUMENTALE POPULARE – două piese contrastante
d) MUZICĂ DE CAMERĂ – una sau două lucrări din repertoriul românesc sau universal.

3. JURIUL CONCURSULUI – – –
Juriul va fi alcătuit din profesori de specialitate, compozitori și interpreţi. Hotărârea juriului este definitivă şi nu poate fi contestată.

4. ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS – – –
Fiecare concurent va trimite electronic până pe 13 martie 2020 pe adresa de mail muzicapentrutoti@yahoo.com sau poștal până pe 10 martie 2020 data poştei pe adresa Colegiul de Arte, str. Petofi Sandor 2 – 4, Baia Mare, cod postal 430165, Maramures, România – pentru prof. Bob Elena-Mihaela, concursul „MUZICA PENTRU TOTI” următoarele:
Fișa de înscriere completată cu majuscule – vezi Anexa 1
Negativul piesei (pieselor) pe care solistul îl va avea și la el pe stick sau cd în ziua concursului (pentru secțiunile de muzică populară şi uşoară) – durata celor două piese sa nu depășească 8 minute pentru fiecare concurent.
Dovada achitării donației pentru concurs (copie/poză) – 150 Lei pentru solo și grupuri (2-3 interpreţi); grupurile +4 interpreți vor achita câte 40 Lei / persoană – (copie/ poza chitanței) pentru elevii români și 50 € pentru elevii din străinătate. Donația trebuie virată în contul IBAN RO45CECEBV0530RON0907594, CUI 32165309, Titular: Centrul Cultural Artist pentru Artă. // OBLIGATORIU! Operațiunea bancară trebuie să aibă în descriere: ​Donație MPT + nume concurent (!!!)
Partiturile scanate pentru secțiunea canto clasic, respectiv instrumente.

Concurenţii care vor să participe la două secţiuni vor beneficia de reducere, achitând 70 Lei pentru a doua secţiune solo și 100 Lei în cazul grupurilor.

Organizatorii concursului își rezervă dreptul de a utiliza înregistrările audio/video a pieselor, în vederea realizării materialelor de publicitate a concursului, fără a asigura pentru acest lucru nici un drept material concurenților. Organizatorii se obligă ca aceste materiale să rămână în patrimoniul festivalului, fără a fi comercializate. Este interzis prin lege să interpretezi o lucrare muzicală dacă aceasta a fost reprodusă ilegal. Dacă acest lucru se întâmplă, organizatorii concursului nu își asumă responsabilitatea, în eventualitatea ca editorul partiturii sau compozitorul piesei ia vreo masură legală în acest sens.

Cheltuielile de transport, precum și cele de cazare și masa sunt suportate de către concurenți.

Organizatorii pot asigura, la cerere, pianist corepetitor pentru secțiunea canto clasic.
Înscrierea în concurs nu va fi luată în considerare dacă aceste formalități nu au fost îndeplinite.
În cazul neprezentării la concurs, donația făcută nu poate fi returnată.
Înscrierea și participarea în competiție implică acceptarea regulamentului de concurs.

5. DESFĂȘURAREA CONCURSULUI – – –

Ziua I, sambata 30 mai 2020
Deschiderea concursului, desfăşurarea secţiunilor canto clasic, instrumente clasice, muzică de cameră şi decernarea premiilor.
Ziua a II-a, duminica 31 mai 2020
secţiunea de canto popular, instrumente populare, grupuri vocal-instrumentale populare şi decernarea premiilor.
începutul secţiunii de muzică uşoară
Ziua a III-a, luni 1 iunie 2020
secțiunea muzică ușoară, solo şi grupuri, decernarea premiilor şi încheierea concursului.

Notă: În funcţie de numărul concurenţilor înscrişi în concurs, organizatorii îşi rezervă dreptul de a modifica programul.

6. CRITERII DE EVALUARE – – –

la CANTO CLASIC:
a) calități vocale-timbru, tehnica, ambitus, susținere, respirație; b) intonație, acuratețe; c) respectarea partiturii; d) alegerea pieselor pentru concurs; e) interpretare; f) dicție; g) personalitatea artistică a interpretului; h) omogenitatea interpretării voce-acompaniament; i) prezența scenică.

la CANTO POPULAR:
a) calităti vocale-timbru, tehnica, ambitus, susținere, respirație; b) intonație, acuratețe; c) respectarea partiturii; d) alegerea pieselor pentru concurs; e) interpretare; f) dicție; g) personalitatea artistică a interpretului; h) omogenitatea interpretării voce-acompaniament; i) prezența scenică. j) autencititatea repertoriului; k) autenticitatea costumului popular.

la MUZICĂ UȘOARĂ:
a) calități vocale-timbru, tehnica, ambitus, susținere, respirație; b) intonație, acuratețe; c) stil interpretativ-modernitate, inovație; d) alegerea pieselor pentru concurs; e) interpretare; f) dicție; g) personalitatea artistică a interpretului; h) omogenitatea interpretării voce-acompaniament; i) prezența scenică.

la MUZICĂ INSTRUMENTALĂ:
a) timbru, tehnica, egalizarea registrelor, susținere, respirație; b) intonație, acuratețe; c) respectarea partiturii; d) alegerea pieselor pentru concurs; e) interpretare; f) respectarea stilului interpretativ epocilor de provenienţă a lucrărilor; g) personalitatea artistică a interpretului; h) omogenitatea interpretării instrument-acompaniament; i) prezența scenică şi omogenitatea grupului.

7. PREMII ACORDATE – – –

Fiecărei secțiuni îi revin premii și distincţii, după cum urmează:
TROFEUL « Muzica pentru toti », precum și premii 1, 2, 3 și mențiuni.

Notă: Concurenții au obligația de a-și ridica premiile în cadrul Galei Laureaților, personal sau de către un reprezentant. Premiile nu se trimit prin poșta, etc.

8. REALIZATORII PROIECTULUI – – –

Prof. Elena-Mihaela Bob – coordonator proiect, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Alina Stavilă, Centrul Artist pentru Artă
Prof. Călin Ionce, Recreart
Prof. Maria Pocol, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Felix Katoka, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Tudor Raț, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Lavinia Ghițu, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Cristina Nemeș-Bota, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Felix Feldman, Colegiul de Arte Baia Mare
Prof. Mircea-Ștefan Breban, Colegiul de Arte Baia Mare

Concursul va fi promovat în mass-media locală şi naţională, prin afişe şi invitaţii distribuite în şcolile din judeţul Maramureş, dar şi din alte judeţe din ţară.

Experienţa acumulată de elevi va fi diseminată de aceştia printre colegi, în cadrul orelor de educaţie muzicală, canto clasic, muzică populară, muzică uşoară, istoria muzicii.

— CONTACT

Prof. Mihaela Bob – Tel. 0745.815.677 – regulament și înscrieri
Alte întrebări și propuneri: muzicapentrutoti@yahoo.com

Fișă de înscriere (DOWNLOAD)